Τα νέα μας

Αρχαία τεχνολογία

2o-gym-edessas-arxaia-texnologia-12

Αρχαία τεχνολογία

Σήμερα Τετάρτη 2 Μαΐου το σχολείο μας στο πλαίσιο του ανοίγματος του σύγχρονου σχολείου στη τοπική κοινωνία, σε συνεργασία με το Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Έδεσσας διοργάνωσαν στην αίθουσα του Πολιτιστικού Κέντρου του Δήμου Έδεσσας εκδήλωση με ομιλητή τον Ομότιμο καθηγητή του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του Α.Π.Θ. Ιωάννη Χίου Σειραδάκη και θέμα «Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων: Ένας υπολογιστής από την αρχαιότητα». 

Ο Ιωάννης Χίου Σειραδάκης είναι Ομότιμος καθηγητής του Τμήματος Φυσικής της Σχολής Θετικών Επιστημών του ΑΠΘ. Ραδιοαστρονόμος Αστροφυσικός με επιτυχημένο ερευνητικό έργο είναι από τους ελάχιστους Έλληνες επιστήμονες που έχουν τιμηθεί με το βραβείο “Καρτέσιος” της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Έχει μακρύ εκπαιδευτικό έργο στην Παρατηρησιακή Αστρονομία και είναι γνωστός παγκοσμίως για την έρευνά του πάνω στο Μηχανισμό των Αντικυθήρων.

Ο Γιάννης Σειραδάκης, όμως, πέρα από το ότι είναι ένας εξαιρετικός επιστήμονας, αποπνέει ένα σεβασμό ως άνθρωπος με το «καλημέρα». Η ταπεινότητα του χαρακτήρα του σε συνδυασμό με την εμπεριστατωμένη μελέτη του για την αστρονομία κι αστροφυσική, τον καθιστά μοναδικό! Και πάντα αισιόδοξο, χαμογελαστό και προσιτό να μεταδώσει τη γνώση και την ελπίδα του για το αύριο. Με μεγάλη προθυμία ανταποκρίθηκε αφιλοκερδώς στη σχετική πρόσκλησή μας. Η αγάπη του για τους παλιούς μαθητές του και τώρα εκπαιδευτικούς στα σχολεία του νομού μας που με χαρά ήλθαν να τον συναντήσουν ήταν κάτι παραπάνω από εμφανής.

Ο μηχανισμός των Αντικυθήρων είναι το παλαιότερο δείγμα επιστημονικής τεχνολογίας που διασώζεται μέχρι σήμερα και αλλάζει τελείως τις απόψεις μας για την αρχαία ελληνική τεχνολογία. Κατασκευάστηκε πριν από 2000 χρόνια και χρησιμοποιείτο για τον ακριβή υπολογισμό της θέσης του Ηλίου, της Σελήνης και, πιθανώς, των πλανητών, στον ουρανό. Υπολόγιζε με ακρίβεια τις φάσεις της Σελήνης, προέβλεπε εκλείψεις και προσδιόριζε την ημερομηνία τέλεσης των Ολυμπιακών αγώνων. Είναι τόσο σημαντικός για την εξέλιξη της Τεχνολογίας, όσο και η Ακρόπολη για την εξέλιξη της Αρχιτεκτονικής.

Όπως λέει ο ίδιος :
«Ο Μηχανισμός των Αντικυθήρων ήταν ένας υπολογιστής με όλη τη σημασία της λέξεως. Είχε ένα σημείο, που ο χειριστής έβαζε δεδομένα, για παράδειγμα επέλεγε μια ημερομηνία… Και καθώς έπραττε κάτι τέτοιο, τα γρανάζια εμπλεκόμενα μεταξύ τους έδειχναν – σε διάφορες όψεις του Μηχανισμού – με δείκτες διάφορα αστρονομικά φαινόμενα. Για παράδειγμα: εκλείψεις, πανσελήνους, ακόμη και την ημερομηνία έναρξης των Ολυμπιακών Αγώνων. Δηλαδή έκανε πράξεις και το αποτέλεσμα δινόταν με επιστημονικές ενδείξεις, επομένως μπορούσε να κάνει και προβλέψεις. Αυτό ήταν το τελείως διαφορετικό στοιχείο από τα υπόλοιπα όργανα που είχαν φτιαχτεί μέχρι τότε.»

Είναι εκπληκτικό ότι η εικαζόμενη συνεργασία κάποιου ιδιαίτερα ταλαντούχου τεχνικού με ένα ικανό μαθηματικό της εποχής απέδωσε αυτό το τεχνολογικό θαύμα το 200 π.χ που σήμερα ακόμη με τη τεχνολογία της εποχής μας είναι εξαιρετικά δύσκολο να αντιγραφεί.

Ευχαριστούμε πολύ κύριε Σειραδάκη, αγαπητέ φίλε Γιάννη για την εξαιρετική ενημέρωση και τις γνώσεις που μας προσέφερες. Καλή συνέχεια στις προσπάθειές σου.

Ημερολόγιο

Οκτώβριος 2022
Δ Τ Τ Π Π Σ Κ
 12
3456789
10111213141516
17181920212223
24252627282930
31  

Πρόσφατα άρθρα